Друк

На початку двохтисячних років кооперація Липовецького району занепадала, споживчі товариства збанкрутували. Тому правлінням райспоживспілки було прийнято рішення про створення споживчих товариств нового зразка Ось тоді, в 2004 році, було створене одне з таких товариств на базі закритого на той час торгового комплексу, двоповерхового магазину та кафе «Сіб» з підвальним приміщенням в центрі Липовця. Організувала це споживче товариство пайовик споживчої кооперації Козак Людмила Василівна зі своєю сім’єю.

Довелося взяти великий кредит для перепланування приміщення, осучаснення інтер’єру та на нове обладнання. На той час це був великий ризик, але їм вдалось втілити все задумане і раціонально використати площі.

На даний час торговий комплекс: «Козацький двір» розташований в трьох рівнях і є окрасою районного центру. На першому поверсі знаходиться продовольчий маркет, торгова зала займає близько 150 кв.м. На цій площі розміщено не одну тисячу найменувань продовольчих товарів. Торговий процес повністю комп’ютеризований. Це дає змогу відслідковувати наявність чи відсутність того чи іншого товару, своєчасно поповнювати торгові запаси і оновлювати асортимент. Весь товар виставлено на нових гірках та прилавках, сучасному холодильному обладнанню. В зв’язку з тим, що він розташований в центрі міста його робота починається о 7 год. ранку і триває до 22 год. вечора без перерви, в святкові дні цілодобово. Завдяки цьому товарообіг маркета значно зріс. Працює тут шість продавців.

На другому поверсі комплексу знаходиться ресторан на 180 посадочних місць загальною площею 140 кв.м.  В передвихідні дні, як кажуть «ніде голці впасти»: святкують весілля, дні народження, інші події. Ресторанна зала оформлена в козацькому стилі – дубові столи та лави. Стиль зали змінюють в залежності від замовленого святкування, це також приваблює клієнтів. Довелось прибудувати широкі криті сходи для того, щоб заходити в залу прямо з вулиці на другий поверх. Це зручно для проведення весіль. По сучасному переобладнали велику світлу кухню з новітнім технологічним обладнанням, що набагато спрощує працю кухарів, та покращує якість кухонної продукції, виготовленої в великій кількості. За рахунок цього вдалось збільшити випуск кухонної продукції Багато видів кулінарних та кухонних виробів реалізується в маркеті та на замовлення додому, а також в новоприбудованому до торгового комплексу бару «Зруб». Він оформлений в гуцульському стилі з дерева. В цих закладах громадського харчування працює п’ять працівників.

Немало зусиль та коштів довелось докласти споживчому товариству та правлінню райспоживспілки для того, щоб відремонтувати капітально та переобладнати підвальне приміщення під магазин «Господар». Сьогодні тут можна придбати будь-які господарчі та будівельні матеріали.

Велику балконну терасу переобладнали під квітковий магазин, де незважаючи на сезон чи погоду липовчани та гості міста купують букети, квіткові композиції до урочистостей та свят. Звісно, квітковий магазин – це не той заклад, що дає високі прибутки, але справа у тому, що кооператори дали покупцям те, чого їм не вистачало, щоб вони могли в одному місці отримати найрізноматніші товари і послуги.

Всі ці заклади розташовані в одному торговому комплексі, а це зручно для покупців. Перед комплексом по-сучасному облаштоване подвір’я, яке вимощено камінням, зроблено фонтанчик, озеленено.

Окрім торгівлі, громадського харчування споживче товариство займається виробництвом хлібобулочних виробів, зокрема, випікає 8 видів хліба та 12 видів булочних виробів. Ця продукція реалізується, як в маркеті, так і в системі споживчої кооперації району.

Хлібобулочний цех споживче товариство орендує. Сьогодні кооператори ризикнули і вже підходить до завершення будівництво власного нового двоповерхового хлібозаводу на 320 кв. м., який планують запустити в першому півріччі поточного року.

Все це, голові споживчого товариства Людмилі Василівні, без підтримки правління райспоживспілки і її сім’ї  було б не під силу. Поруч з нею працює її чоловік, який хоч раніше і не був кооператором, проте зараз став досвідченим товарознавцем. Дочка Юля працює завідуючою виробництвом у ресторані, набула чималого досвіду, стала вмілим організатором. Тому підтримка рідних має велике значення, моральне та матеріальне, а все це і дає результат. З гордістю можна сказати, що сім’я Козак – кооперативна родина.

Cьогодні, в цей нелегкий час, економічний та політичний, кооператори будують плани і втілюють їх в життя.

Дивитися всі фотографії ►