20-24 травня в Україні проходить саміт «Ліги республіканських союзів кооперативних організацій споживчої кооперації країн СНД». До Києва та Полтави приїдуть лідери споживчих кооперацій 11 країн, які на теренах СНД представляють інтереси 21 мільйона осіб, задіяних на підприємствах та в організаціях споживчої кооперації. 

Щорічний саміт кооперації СНД, який традиційно організовує московський офіс Ліги, вперше проходитиме в Україні. Цього разу лідери кооперативного руху мають намір обговорити посилення взаємодії на наднаціональному рівні в межах СНД. Значну частину питань планують обговорювати все ж таки “за зачиненими дверима”, що, за словами організаторів, зумовлено бажанням у вузькому колі мати відверту розмову і конструктивно говорити про нові змісти співпраці. 

Так, одним із питань, які планується підняти під час круглого столу, є можливі зміни у форматі міжнародної співпраці споживчих кооперацій країн-учасниць Асоціації у контексті створення Митного Союзу. Також планується обговорити загальну ситуацію в кооперативному секторі Східноєвропейського ринку, шляхи посилення конкурентоспроможності у галузі ритейлу та можливість створення міжнародного торгівельно-закупівельного союзу між спілками країн-учасників Ліги. 

Згідно з офіційним порядком денним, лідери споживчої кооперації України, Росії, Білорусі, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Казахстану, Киргизії, Молдови та Таджикистану обговорять також модернізацію кооперативної освіти в рамках реалізації програм Болонського процесу. У заході візьмуть участь представники науки, серед яких керівник Шикменського економічного коледжу Казспоживспілки Асилбек Башенов, проректор Джалал-Абадського університету (Киргизія) Абдилбаїт Мамасадиков, ректор Кооперативно-торговельного університету Молдови Лариса Шавга та директор Інституту економіки і торгівлі Таджицького державного університету комерції у місті Худжанді Іномджон Амінов. 

“Картина світової економіки швидко змінюється, маємо реагувати, прогнозувати і забезпечувати розвиток кооперації в цих нових умовах, - прокоментував підготовку до саміту голова Правління Укоопспілки (COOP Україна) Владислав Гончаренко. - Ми бачимо значний ресурс у співпраці з коопераціями СНД, досвід яких, до того ж, цікавий всім нам, зокрема, через спорідненість проблематики”. 

Довідково: Міжнародний вектор діяльності є одним із пріоритетних для Укоопспілки згідно зі стратегією реформування системи споживчої кооперації. Укоопспілка представляє споживчу кооперацію України у низці міжнародних кооперативних організацій. Вона є членом Міжнародного кооперативного альянсу (МКА) від 1992 року, членом Асоціації “Ліга національних (республіканських) кооперативних організацій споживчої кооперації країн Співдружності Незалежних Держав” від червня 2011 року. Від січня 2012 року Укоопспілка є членом Європейського співтовариства споживчих кооперативів (Euro Coop). 

Детальніше на http://www.coop.com.ua/ua/news/130